Zatvori

Retrospektiva velikih ostvarenja Narodnog pozorišta Sarajevo u Januaru – Sastanak na vrhu!

Pogledajte ideologiju jendog ratnog vremena kroz likove ljubavnica Hitlera i Musolinija i platite samo 4 KM za ulaznicu za predstavu Sastanak na vrhu!

Napomene

  • Ponuda uključuje ulaznicu za predstavu "Sastanak na vrhu"
  • Termin održavanja predstave je u ponedjeljak 23.01.2017. godine u 19:30 h
  • Jedna osoba može kupiti neograničen broj vaučera
  • Ulaznice za predstavu se mogu preuzeti svakim radnim danom uključujući i subotu u terminima od 9:00 do 11:30 sati i od 16:00 do 19:30 sati, na blagajni Narodnog pozorišta Sarajevo.
  • Rok iskoristivosti vaučera je isključivo na navedeni termin održavanja predstave
  • Vaučeri se ne mogu stornirati
  • Ulaznice se preuzimaju na blagajni Narodnog pozorišta na dan predstave u terminima od 9h do 11:30h i od 16h do 19:30h

Načini plaćanja

Dragi kupci, ponude možete kupiti MasterCard, Maestro i Visa karticom putem PikPay sigurnog plaćanja.

Sigurna online
autorizacija i plaćanje

Na  maloj sceni Narodnog pozorišta Sarajevo EN FACE, u ponedjeljak  23. januara 2017.  sa početkom u 19:30 sati, bit će izvedena drama Roberta  Davida  MacDonalda “Sastanak na vrhu“ u režiji Ferida Karajice koji je ujedno izvršio odabir muzike za predstavu. 
U predstavi igraju Vedran Đekić, Sanela Pepeljak i Ejla Bavčić Tarakčija. 
Scenografiju i kostime za predstavu potpisuje Vanja Popović. 

- Pogledajte ideologiju jednog ratnog vremena kroz likove ljubavnica Hitlera i Musolinija i platite samo 4 KM za ulaznicu za predstavu Sastanak na vrhu!

Opis ponude

Kroz predstavu „Susret na vrhu“ imamo priliku vidjeti strahote rate, ali ne one sa fronta. Ovdje se ne radio o fizičkim žrtvama, ovdje je riječ o mentalnom mučenju. Kroz likove ljubavnica Hitlera i Musolinija, Eve Braun i Klare Petači vidimo ideologiju tog ratnog vremena.

One su zapravo najveće žrtve. Svi misle da im  je dobro, same kažu da su njihova porodica i prijatelji zbrinuti. Na neki način bezbjedne su, sigurne i zaštićene od ratnog stradanja (pogibije iliranjavanja). Međutim pored tog fizičkog stradanja, od kojeg su zaštićene, one su duhovno oštećene i ucjenjene, a da toga skoro nisu ni svjesne. Replika koja najbolje opisuje njihova stanja i ono kroz šta su prolazile je replika koju kaže lik Klare: „Obije smo željele mušarca, a dobile ustanovu – aveti rođene iz miliona usijanih glava.“ Sama činjenica da je Hitler bio impotentan govori da Eva Braun zapravo nije dobila ništa zauzvrat, osim što se žrtvovala za dobrobit i sigurnost svoje porodice i njihovu sigurnost. Oni je osuđuju i pitaju zašto je ne oženi, a nisu ni svjesni njena žrtve.

Preko ova dva lika, i preko priče o strahotama Drugog svjetskog rata i Trećeg Rajha, stvaramo i globalnu univerzalnu sliku, te se možemo povezati sa likovima, a sam događaj i strahote rata posmatrati kao univerzalne za bilo koji rad i dešavanja u toku njega. Treći lik ovog komada je jevrej koji se prerušio u njemačkog vojnia da bi spasio živu glavu.
Osnovni sukob se dešava između ljubavnica velikih diktatora i mete velikih diktatora (Jevreja).

CITATI IZ DRAME:
„Obije smo željele mušarca, a dobile ustanovu – aveti rođene iz miliona usijanih glava.“ Klara
„Ja sam pozlaćen okvir – i ništa više. Pozlaćen ram, a u sredini praznina. Gledam zabranjene filmove. Slušam zabranjen jazz, da bih sebi dokazala kako sam srećnija od ostalin Nijemica. Zato i pušim, špijem, šminkam se, brijem ispod pazuha.“ Eva
„Roditelji me pitaju, zabrinutim i tihim glasom: „Zašto se ne oženi tobom?“ Uvijek im odbrusim da su smiješni i staromodni; i da su ditatori uvijek u divljem braku – bio on na papiru ili ne. Ustvari, ja sam staromodna. Tražim mladoženje svoijim sestrama, čak brinem i s kim se pare njihove kuje.“ Eva
„Duče je oženjen – seljsnkom, koja mu je izrodila petero-šestero djece. Seljanka je sposobna jedino da mu kuha masna i paprena jela, koja on ne može da svari. A ja sam Dučeova kurva – la putana – tako me i zovu. Ali bar postojim. I to zvanično. I ja sam oličenje skandala, ali sam baar javni skandal.“ Klara

marketing

Narodno pozorište Sarajevo osnovano je 17. 11. 1919. godine, a svečani čin otvaranja, u novembru 1921. godine, pripao je Branislavu Nušiću, tadašnjem načelniku Umjetničkog odjeljenja Ministarstva prosvjete. Tri večeri zaredom izvođeni su muzičko-dramski programi i tako je ozvaničen početak rada kuće. U počecima svog postojanja Narodno pozorište Sarajevo je djelovalo, isključivo, kao dramski teatar. Od 1946. Narodno pozorište dobiva i muzičke segmente djelovanja, pa će tako bogatoj povijesti našeg teatra izuzetno pridonijeti Opera, odnosno Balet. Narodno pozorište Sarajevo je centralna teatarska kuća države BiH i ono je svojim umjetničkim rezultatima, radom generacija umjetnika, a posebno načinom organizacije (tri ansambla Opera, Drama i Balet), veoma važan element teatarskog i uopće duhovnog života u BiH. U toku svog preko 90 godina dugog djelovanja Narodno pozorište Sarajevo odigralo je ogroman broj dramskih, baletnih i opernih predstava po cijeloj Bosni i Hercegovini, ali i u inozemstvu.

Pregledajte i naše najpopularnije ponude...

Obavijesti

Želim da svaki dan u moj Inbox stigne,
samo za mene nova ponuda iz mog
grada.

Mi cijenimo povjerenje koje ste nam ukazali i imamo razumijevanje o osjetljivost ličnih podataka. Vašu e-mail adresu nećemo davati na uvid trećim licima.