Zatvori

Uživajte u vrhunskoj bosanskoj tradicionalnoj kuhinji u srcu Baščaršije

Vaučer za dvije osobe u vrijednosti 20 KM platite 12 KM i isprobajte vrhunska jela restorana Kolabara Han!

Napomene

  • Ponuda uključuje vaučer restoranu Kolobara Han u vrijednosti 20 KM koji plaćate 12 KM
  • Vaučer važi za kompletan asortiman hrane osim za piće i desert
  • Kupovinom vaučera ostvarujete 30% popusta u suvenirnici Laus
  • Vaučeri se mogu iskoristiti u periodu od 15.12.2016. do 15.02.2017. godine
  • Rezervacija nije potrebna
  • Vaučeri se ne mogu stornirati

Načini plaćanja

Dragi kupci, ponude možete kupiti MasterCard, Maestro i Visa karticom putem PikPay sigurnog plaćanja.

Sigurna online
autorizacija i plaćanje

Restoran se nalazi 100m od Sebilja, koji je srce Sarajeva i Baščaršije. Restoran Kolobara Han je od povijesne važnosti u BiH, jer više od 500 godina se u njemu služi autentična turska/bosanska kahva, i još uvijek posjeduje autentične kamene zidove, koji su prošli nekoliko požara, uključujući i onaj od prije godinu dana!

- Vaučer za dvije osobe u vrijednosti 20 KM platite 12 KM i isprobajte vrhunska jela restorana Kolabara Han 

Opis ponude

KOLOBARA HAN KROZ POVIJEST
Evlija Čelebija polovinom 17. stoljeća spominje 23 hana i tri karavansaraja u Sarajevu. Godine 1878. bilo ih je 50 u Sarajevu. 

Bilo je hanova koji su imali svoja naročita imena. Među njima je Kolobara u Sarajevu, Čardagija u Mostaru i slično. Han je po varošima često građen do hamama (javne banje) i za ovakve primjere zna i narodna pjesma.Počev od 1462. godine do prvih decenija 17. stoljeća nema skoro nijednog znamenitijeg vakufa bez hana. 

Hanovi su građeni ili u samoj čaršiji ili u njenoj neposrednoj blizini. Ima slučajeva da je građen i na periferiji grada (npr. Cicin han u Sarajevu). 
Međuonim čaršijskim je iIsa-begov han odnosno Kolobara koji je podignut nešto prije 1462. godine kako se vidi iz vakufname Isa-bega Ishakovića (koji je bio Bosanski krajišnik i Bosanski sandžakbeg od 1464. do 1470. Godine. Podigao j u Sarajevu most preko Miljacke, jednu banju, vodovod, musafirhanu, više mlinova na Miljacki, dvor ili saraj po kome je Sarajevo dobilo ime): "Za održavanje svojih zadužbina uvakufio je od svojih pravih mulkovnih posjeda sljedeće: Sve mlinove, koji se nalaze pod jednim krovom i jednu mezru iza navedenih mlinova koja se nalazi u spomenutom selu; banju i vodu za njene potrebe i ostatak vode od banje i han i dućane koji su sagrađeni u njemu."

Kafane nekih sarajevskih hanova od 18. stoljeća postale su stjecište buntovničkih jeničera, koji su tada bili u zadnjoj fazi svoga opstanka. Tri sarajevska trgovačka hana početkom 19. stoljeća držala su tri istaknuta jeničera. Kolobaru je držao Pinjo Bajraktar, Novi han Đul Mustafa (kasniji Đulov han), a drugi Novi han Ibrahimaga Morić (danas Morića han).

marketing

Kolobara Han Caffe/Restoran koji se nalazi u srcu Baščaršije, a ipak zaklonjen od gradske gužve.Naša ljetna bašta je, bez lažne skromnosti, najljepša u gradu. Na našem meniju ćete naći veliki izbor tradicionalne bosanske kuhinje, sve vrste pizza, pasti, hamburgera...Pored ovoga Vam nudimo ukusne, i raznovrsne delcije, kao i bosanske kolače. Kod nas će Vas dočekati ljubazno osoblje, a na Vama je da nas posjetite i uživate...

Pregledajte i naše najpopularnije ponude...

Obavijesti

Želim da svaki dan u moj Inbox stigne,
samo za mene nova ponuda iz mog
grada.

Mi cijenimo povjerenje koje ste nam ukazali i imamo razumijevanje o osjetljivost ličnih podataka. Vašu e-mail adresu nećemo davati na uvid trećim licima.